21 februarie - Ziua Internationala a Limbii Materne / Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας

Ziua internaţională a limbii materne este sărbătorită anual la 21 februarie pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică pe întreg mapamondul.
A fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 când statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare. Data de 21 februarie face trimitere la evenimentele din această zi a anului 1952, când mai mulţi studenţi ce demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne ''bangla'', drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie, potrivit www.un.org
În 2018, tema Zilei internaţionale a limbii materne este "Acţionând împreună pentru diversitatea lingvistică şi multilingvism". În acest an UNESCO marchează cea de-a 70-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi afirmaţia că nu face discriminări pe baza limbii traducând-o în mai mult de 500 de limbi. Evenimentul a fost marcat la sediul UNESCO din Paris, printr-o dezbatere a experţilor lingvişti cu tema "Limbile noastre, activele noastre", organizată în colaborare cu Organizaţia Internaţională de Francofonie, potrivit www.unesco.org.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Materne, organizaţiilor minorităţilor naţionale din România au fost invitate să promoveze limba maternă prin diferite activităţi culturale şi educative, spre a reaminti tuturor faptul că însuşirea limbii materne precum şi folosirea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea identităţii fiecărei minorităţi.
Astfel, Comisia pentru învăţământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale a inclus în agenda activităţilor pentru acest an, un eveniment desfăşurat în data de 21 februarie 2018, la Liceul Teoretic “Dante Alighieri” din Bucureşti, prilej cu care elevi de nivel gimnazial, aparţinând minorităţilor naţionale, au prezentat cântece, poezii în limba maternă şi costumele tradiţionale pe care le-au purtat.


